Jak si vyrobit svíčku z včelího vosku

Návod na výrobu svíčky z včelího vosku je tady. Svíčky z včelího vosku mají několik nezpochybnitelných výhod. Tyto svíčky hoří až třikrát déle než svíčky vyrobené z parafínu, jsou čistě přírodní a nevylučují žádné toxické látky. Navíc se do nich nemusí přidávat žádné vůně v podobě esenciálních olejů, protože včelí vosk krásně voní sám o sobě.  Výroba svíčky vám zabere přibližně 40 minut vašeho času.

svíčka z včelího vosku v keramickém kalíšku

 

 

Co budete k výrobě svíčky potřebovat 

- nádobu na svíčku (sklenička, hrníček nebo i stará plechovka)

- včelí vosk

- knot

- 2 špejle

- gumičky nebo kancelářskou svorku na přichycení špejlí

- nádobu na rozehřátí vosku a druhou nádobu na vodní lázeň

- stolní olej

- potravinářský teploměr (není podmínkou)

 

Jak na to

  1. Vložte vosk do připravené nádoby a rozehřejte ho ve vodní lázni ( nikdy nerozehřívejte vosk v nádobě přímo na sporáku mohlo by dojít k jeho vznícení).
  2. Mezitím, co se vosk rozehřívá, připravte si nádobu na svíčku. Nejprve kalíšek vymažte lehounce stolním olejem (předejdete tím nalepení vosku na stěny, který může způsobit prasklinu na svíčce). Plíšek na knotu namočte do rozehřátého vosku a lehce ho přitisknete na dno kalíšku.
  3. Knot vycentrujte pomocí špejlí. Když je vosk v džezvě rozehřátý, vyjměte ho z vodní lázně a počkejte 5 minut, aby se trochu zchladil. Je to z toho důvodu, aby se na svíčce při tuhnutí nevytvořila prasklina. Vosk by neměl mít při lití do skleničky víc jak 80 °C. Ideální teplota je mezi 65 - 75 ºC. Pokud máte k dispozici potravinářský teploměr použijte ten.
  4. Nalijte vosk plynule do připraveného kalíšku. S kalíškem po nalití vosku nehýbejte a nepřesouvejte ho, a to alespoň hodinu. Úplné zatuhnutí svíčky, trvá přibližně 5 hodin. Pokud jí dáte čas do druhého dne bude vám vděčná. Včelí vosk se během chladnutí smršťuje proto po zchladnutí může být u stěn malá mezera. 
  5. Před každým zapálením zkraťte knot na délku 0,5 cm a dbejte bezpečnostních pokynů, které jsou sepsané v závěru tohoto článku.

postup výroby

 

Doufám, že vás dnešní článek inspiroval a zkusíte si svíčky sami vyrobit. Není to nic těžkého. Pokud se budete držet návodu úspěch máte zaručený. 
Všechny potřebné pomůcky včetně návodu  můžete najít v sadě na výrobu svíček.

Upozornění a bezpečnostní pokyny

Svíčky nikdy nenechávejte hořet bez dozoru. Hořící svíčku umístěte z dosahu dětí a zvířat. Neumísťujte svíčku do průvanu a ke zdroji tepla. Svíčku nenechávejte v dosahu předmětů, které se mohou snadno vznítit a umístěte ji na nehořlavý povrch. Před každým zapálením zkraťte knot na délku 0,5 cm. Mezi hořícími svíčkami nechávejte dostatečný prostor. Pokud chcete, aby vám svíčka hořela co nejdéle, nenechávejte ji hořet déle než 4 hodiny v kuse.

 

 

 

 

Zpět do obchodu