Jak vyrobit vonný vosk

Jak vyrobit vonný vosk

Další inspirace na tvoření z včelího vosku je tady. V tomto článku najdete návod na výrobu vonného vosk, který krásně provoní vaše oblečení. Vonné vosky se dají použít mnoha způsoby. Můžete je využít jako alternativu k osvěžovačům vzduchu nebo jako přírodní ozdobu vánočního stromku. A co je super většinu pomůcek na jejich výrobu máte určitě doma.

výroba vonných vosků

 

Co budete k výrobě potřebovat?

- nádobu na rozpuštění vosku

- formu (dobře poslouží i silikonové víčko například od sypaného čaje nebo nutelly)

- včelí vosk (na jednu ozdobu přibližně 25g)

- esenciální olej (vyberte vůně, které máte rádi)

- další nádobu (pokud chcete použít víc jak jednu vůni)

- sušené květy, ovoce, káva, koření na ozdobení (fantazii se meze nekladou)

- špejli (pokud budete chtít vonný vosk zavěsit)

- provázek na zavěšení

vonné vosky ze včelího vosku

 

Jak postupovat?

Postup na výrobu vonného vosku je opravdu jednoduchý. Navíc se dá u jejich výroby experimentovat, a to jak s kombinacemi esenciálních olejů, tak s následným zdobením.

  • V prvním kroku rozpustíme včelí vosk ve vodní lázni.
  • Přidáme libovolné vůně. Já jsem si vybrala skořici a levanduli, protože tyto vůně mě nikdy neomrzí. Včelí vosk jsem rozdělila do dvou malých skleniček. Do první skleničky jsem přidala přibližně 15 kapek levandulového oleje a do druhé skleničky esenciální olej s vůní skořice. Vůně skořice byla opravdu intenzivní proto je dobré si množství oleje upravit podle sebe a vlastního nosu. Dá se i experimentovat s různými kombinacemi olejů stejně i s jejich množstvím.
  • vonné oleje
  • Vosk nalijeme do formy a necháme ho trochu zatuhnout. Pokud máte formu bez otvoru na provlečení provázku, použijte na jeho vytvoření špejli.
  • vonný vosk do skříně
  • Teď přichází na řadu ta nejzábavnější část a tou je zdobení. Na ozdobení můžete použít vylisované květiny, plátky citrusů, koření, malé mušle od moře nebo cokoliv vás napadne. Jednotlivé ozdoby jemně přitlačíme do vosku. Osvědčilo se mi nejprve nalít vosk a teprve potom ho ozdobit.
  • jak ozdobit vonný vosk
  • Necháme vosk úplně zatuhnout a poté opatrně vyjmeme z formy. Pokud bychom chtěli proces tuhnutí urychlit můžeme formu vložit do mrazáku.

Pokud máte vonný vosk hotový, provlékněte provázek a můžete vosk zavěsit do šatní skříně. Další možností je vložení vonného vosku do šuplíku s oblečením. Abyste zabránili případným skvrnám od vosku zabalte ho pro jistotu do tenké látky nebo kapesníku. Vonný vosk má všestranné využití. Můžete ho zavěsit na vánoční stromeček nebo použít jako dekoraci vašeho domova.

Tak hurá do toho!

Zpět do obchodu